HTML

Cilu

...erről egy sztori jut az eszembe

Friss topikok

  • focistagyerek: Nagyon sok Boldog Születésnapot Krivánok, a JÓ Isten kísérjen utadon és egész életedben a boldogsá... (2010.06.07. 22:49) Mai kínzó kérdés
  • Nyomdász: Köszönöm a megtisztelő vendégszereplést. (2010.05.06. 18:51) Másnap 2.0
  • Nyomdász: Szépen összeszedtél pár értelmeteln kérdést, sok hasonlóval találkozunk életünk során. Úgy vettem ... (2010.05.06. 18:45) Időzítés
  • Non: és harmadik-negyedik szundit is kinyomni a telefonon reggel, és továbbaludni?:) és nem csak meggyú... (2010.04.30. 13:29) Dolgok amiket szeretek
  • "rendszeres olvasód": az érzés örökölhető.... én ma megyek vissza harmadszor a piros napszemüvegért..lehet, hogy ez sem ... (2010.04.29. 11:57) Női ösztön

Linkblog

...hogy hová gondolom a Karácsonyt, avagy Régi Öreg Ronda története

2008.12.22. 23:44 ciluvagyok

Mostanában azon tanakodtam magamban, hová gondoljam a Karácsonyt.

Szerintem mindenkinek vannak-voltak vicces, rettenetes, agyonhajszolt, fahéjas alma illatú vagy esetleg meghatódva bőgős ünnepei, nekem első körben az alábbi stori jut az eszembe:

Öcsivel már a harmadik korszakban jártunk (1: hisz a Jézuskában, 2: nem hisz a Jézuskában, 3: ő a Jézuska), tehát már "felnőtt" emberként ránk hárult a fadíszítés és az izzofelpakolás dicső feladata. Apu ilyenkor takarít, anyu főz, mi pedig 27-szer meghallgatjuk Karéj Máriától, azaz Mariah Carey-től az All I want for Christmas is you-t. Végigsakkozzuk a prioritási sorrendet: izzó-díszek-szaloncukor, szaloncukor-izzó-díszek vagy esetleg szaloncukor-díszek-izzó? A második kiló szaloncukor felcérnázása és a fenti díszítési sorrenden való vita után Öcsi előállt a hírrel: gáz van az izzósorral. Persze ilyenkor (dec. 24. délután 4 óra) mindenki érzékenyen reagál egy ilyen bejelentésre, de ugye ne siessük el a dolgot. Ja igen, az izzósor neve Régi Öreg Ronda. Szóval kérdem: mi a gáz a Régi Öreg Rondával? Hát nem ég. Végigcsavargatjuk az összes izzót, erre világít. A 20 izzóból háromról rejtélyes módon tavaly óta teljesen lekopott a festék, gyorsan átsatírozzuk piros alkoholos filccel, átmenetileg jó lesz. Hirtelen megint kialszik a fény: megtört valahol a vezeték. Végignyálazzuk a 6 méter zsinórt, különös figyelmet fordítva a tavaly és tavalyelőtt citromsárga szikszalaggal gyorsjavított szakadásokra. Régi Öreg Ronda megint világít! Szuper, felrakjuk a fára... de nem ér el a konnektorig a vezeték. Hozzunk hosszabbítót! Oké, az van is, de földeletlen a dugaljzat, nem megy bele a falba. Hirtelen ismét kialszik a fény, dühömben hozzávágom a papucsomat a faliórához, de az sem segít; sakk-matt.

Közben szép lassan besötétedik, háromnegyed öt. Feltűnés nélkül lelépünk megmenteni az Ünnepet, szerezni valahonnan egy működőképes izzósort. Régi Öreg Ronda kartonlapra feltekerve várja a sorsát: a sarkon dühösen belevágjuk a narancssárga kukába.

Jelzem, még a sarki kisközértek korát éljük, TESCO közel s távol nincsen, csak mi ketten Öcsivel és az el nem adott fenyőfákat kegyetlenül ledaráló faárusok a Bosnyák téri piacon - mivel az első utunk oda vezet, bízva az érintésvédelmet hírból sem ismerő kínai zugárusok kínálatában. Hát sehol semmi, csak a szecskázógépek buhognak. Kisbolt a Csömörin? Nyista. Valaki közben megemlíti, hogy hallott valami utcai árusról a Kassai térnél, de lehet hogy mégsem, mert az inkább csillagszórókat árul.

Háromnegyed hat, izzó sehol, Öcsivel a kétségbeesés fekete bugyraiban őrlődünk: nem elég, hogy idén véletlenül borzasztó műmarcipános szaloncukrot vettünk, még ráadásul vaksötétben fogjuk a Mennyből az angyalt énekelni... Közben észrevétlenül hazafelé vesszük az irányt, egész pontosan a sarki sárga kukánál kötünk ki. Hat óra. Csendben álldogállunk tanácstalanul, amikor hirtelen meghalljuk Régi Öreg Ronda csendes sóhajait a kuka gyomrából. Öcsivel egymásra nézünk, azonnal tudjuk a megoldást. Gyors mozdulattal vállig beletúr a kukába, én magamat kihúzva, kabátomat enyhén széttárva takarom Öcsit. Némán megyünk hazafelé, kezünkben a kissé telicsikkezett Régi Öreg Rondával, és kimondatlanul is tudjuk, hogy ez a történet örök titokként a sírba fog velünk szállni.

Otthon letisztítottuk, feltekertük a fára, elmondtunk egy Miatyánkot és csodák csodája!, Régi Öreg Ronda még egy utolsó, meghitt és békés Karácsony erejéig fényessé tette az ünnepet.

A következő évben vettünk miniledes, villogós-pulzálós-programozható, éneklős mega-izzósort, ráadásul kettőt is a biztonság kedvéért - mégis, Régi Öreg Ronda valahogy hiányzik.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ciluvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr781988815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tsancy 2008.12.23. 10:01:01

Köszönöm szépen, könnyeket csaltál a szemembe, végtelen mennyiségű jóérzéssel vegyítve. Puszi

Vera 2009.01.09. 12:59:49

Az enyémbe is....Anyád
süti beállítások módosítása